ceturtdiena, 2008. gada 25. septembris

Laikrakstu veco numuru digitalizēšana

Atkal cīnos ar darba lietām un šoreiz atradu ko nederīgu arī par komunikācijām un tehnoloģijām. Nejauši uzdūros pirms gada veiktam pētījumam par internetu, kurš pamazām "apēd" drukātos medijus. Tiešām izbrīna fakts, ka viens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 15 līdz 74 gadiem laikrakstu lasīšanai vidēji dienā patērē TIKAI 43 minūtes, un pārējo laiku izvēlas pavadīt internetā, turklāt ne jau ziņu portālos. Tad nu nav nekāds brīnums, ka drukātie mediji aizvien vairāk sāk savus izdevumus digitalizēt, lai sevi pasargātu no izmiršanas, jo tā vien liekas, ka ne tik tālā nākotnē laikrakstu drukātie varianti kļūs par pielikumu to adaptācijām interneta vidē.
Un te nu es uzzināju ko jaunu, proti, "Google" plāno digitalizēt laikrakstu vecos numurus.


Mazliet faktu un info:
Sanfrancisko 9.sept. ASV interneta kompānija "Google Inc." patlaban īsteno projektu, kas cilvēkiem sniegs iespēju vecus avīžu rakstus aplūkot internetā. "Pasaulē ir miljardiem laika gaitā uzrakstītu dažāda lieluma avīžu rakstu. Un mūsu mērķis ir palīdzēt lasītājiem tos visus atrast," teikts kompānijas mājaslapā.
"Google" šo projektu aizsāka jau 2006.gadā, kad digitālā formātā sāka pārveidot rakstus no tādām avīzēm kā "Washington Post" un "New York Times".
Cilvēki var sameklēt vecus ziņu rakstus, meklējot tos "Google" tiešsaistes ziņu arhīvā. Bet vēlāk, pieaugot ziņu rakstiem, lietotājiem būs iespēja tos atrast arī interneta vietnē "Google.com".
"Jums būs iespēja ne tikai meklēt šos laikrakstus, bet arī aplūkot tos tieši tādus, kā tie kādreiz bijuši iespiesti - ar fotogrāfijām, virsrakstiem, rakstiem, sludinājumiem un tā tālāk," vēsta kompānija.

3 komentāri:

reinis teica...

meanwhile, varam priecāties par LV digitalizēto laikrakstu klāstu: http://periodika.lv

Unknown teica...

Tā jau ir ar drukātajiem medijiem.:( Grūti pateikt, vai tie izmirs, bet katrā ziņā sevišķi viegli neklājas - tirāžas krītas...

Pagaidām jau man patīk tā sajūta - paturēt rokās avīzi, nevis blenzt monitorā un bojāt redzi. Bet arvien vairāk novērtēju ātrumu, ar kādu informācija nonāk pie auditorijas. Lasīt "Dienu" kļūst neinteresantāk, jo informāciju, kas tajā publicēta, esmu jau izlasījis diena.lv portālā.

Turklāt tagad mums pienākuši grūti laiki.:) Domāju, ja cilvēkam vajadzēs izvēlēties - atteikties no laikrakstu pasūtīšanas vai no interneta pakalpojumiem, viņš atteiksies no laikrakstu pasūtīšanas.

Par laikrakstu digitalizēšanu - tā tiešām ir ļoti laba lieta, bet pagaidām LNB ir digitalizējusi tikai vecos laikrakstus. Liels darbs vēl priekšā.

Bet studentiem šī lieta noder. Zinu pēc savas un citu pieredzes.:)

Unknown teica...

Es drukātos medijus tiešām ļoti maz lasu. Dažreiz kādu žurnālu mazlietiņ, bet nu, teiksim, ziņas avīzēs nemeklēju. Ja gadās pa rokai, varbūt pāršķirstu...
Es tomēr esmu izteikts interneta cilvēks!